Μελισσόκηπος Βιδιανό 2023
ΠΡΟΪΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Το Βιδιανό αποτελεί μια γηγενή κρητική ποικιλία που αναβίωσε χάρη στις προσπάθειες πρωτοπόρων οινοποιών και αμπελουργών του νησιού. Η ποικιλία κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση, καθώς καλλιεργείται και οινοποιείται σχεδόν από όλους τους οινοποιούς της Κρήτης. Δικαίως αποκαλείται η «Κρητική ντίβα».
Το Βιδιανό δίνει φρουτώδη και κρεμώδη κρασιά με άριστη ισορροπία οξύτητας, χαρακτηριστικό που ενισχύεται από την έκθεση των βιολογικών μας αμπελώνων στους δροσερούς βορινούς ανέμους.
Είναι ιδανικό για οινόφιλους που αναζητούν λευκά κρασιά με δυνατότητα παλαίωσης στην κάβα τους.
ΠΟΙΚΙΛΙΑ
100% Βιδιανό
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Λευκό, Ξηρό
ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Π.Γ.Ε Κρήτη
ΕΣΟΔΕΙΑ
2023
ΦΙΑΛΗ
750ml
ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΑΡΙΣΤΑ
Λιπαρά ψάρια, λευκά κρέατα, ζυμαρικά με κρεμώδεις σάλτσες και μετρίως πικάντικα τυριά.
Αρωμα
Κομψό αρωματικό προφίλ με έντονο φρουτώδη χαρακτήρα. Κυριαρχούν τα αρώματα βερίκοκου, ροδάκινου και καραμέλας βουτύρου (toffee).
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ
Το 50% των σταφυλιών παραμένει για κρυοεκχύλιση για λίγες ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία. Στη συνέχεια, το γλεύκος ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές με ελεγχόμενη θερμοκρασία στους 18°C. Μετά το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης, το κρασί παραμένει για μερικούς μήνες πάνω στις λεπτές οινολάσπες του, με περιοδική ανάδευση, ώστε να αποκτήσει δομή και σώμα.
ΧΡΩΜΑ
Λαμπερό κίτρινο με πρασινωπές ανταύγειες.
ΣΤΟΜΑ
Κρεμώδης υφή, τραγανή οξύτητα και μακρά επίγευση.
ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ
10-120C
ΩΡΙΜΑΝΣΗ
2 μήνες στις λεπτές λάσπες του
ΠΑΛΑΙΩΣΗ ΣΕ ΚΕΛΑΡΙ
2 μήνες στο υπόγειο κελάρι του οινοποιείου μας
Technical Properties
Alchohol (% vol)
12.5
Residual sugars (g/L)
1.44
Total Acidity (g/L tartaric acid)
5.9
Total Sulfur Dioxide SO2 (mg/L)
70
pH
3.3
Πιστοποιήσεις
Βιολογική Πιστοποίηση για οινοποίηση και καλλιέργεια: 2019-000000018892, από τη ΔΗΩ (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων).
Διακρίσεις
Στα 50 Κορυφαία Ελληνικά Κρασιά για το 2022, με παρουσία στη λίστα 50 Great Greek Wines για το Βιδιανό εσοδείας 2020.
Χάλκινο μετάλλιο το 2020 στον διαγωνισμό Decanter World Wine Awards για την εσοδεία 2019, με βαθμολογία 88 πόντους.
Ασημένιο μετάλλιο και Ειδικό Βραβείο για το καλύτερο ελληνικό Βιδιανό το 2019 στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης για την εσοδεία 2018.
Χάλκινο μετάλλιο το 2018 στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης για την εσοδεία 2017.
Χάλκινο μετάλλιο το 2016 στον διαγωνισμό Decanter World Wine Awards για την εσοδεία 2015, με βαθμολογία 88 πόντους.