ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Ο Γιώργος Πατεριανάκης, ως πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, αποφάσισε, μετά από μελέτες και πολλά οινικά ταξίδια, να κατασκευάσει ένα πρότυπο οινοποιείο κυριολεκτικά μέσα στο χώρο του αμπελώνα. Με τη χρήση φυσικών υλικών σχεδίασε το οινοποιείο σε έξι διαφορετικά επίπεδα έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί την βαρύτητα σε όλες τις διαδικασίες της οινοποίησης.
Μέσα στο οινοποιείο ιδρύθηκαν σταθμοί παραγωγής σε διάφορα επίπεδα, ώστε να διευκολύνονται οι διαφορετικές εργασίες κατά τη διάρκεια του τρύγου καθώς και να διεξάγονται σε ένα φυσικά δροσερό περιβάλλον. Παράλληλα, εγκαταστάθηκαν τα πιο σύγχρονα μέσα οινοποίησης με απώτερο στόχο την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Η παραγωγική διαδικασία γίνεται, όπως και η καλλιέργεια, σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής οινοποίησης, χωρίς την προσθήκη χημικών ή ξένων σωμάτων.

Στον ίδιο χώρο, σε διαφορετικό επίπεδο, βρίσκεται ο χώρος εμφιάλωσης και αποθήκευσης καθώς και ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο χημικών αναλύσεων. Στο υπόγειο κελάρι του οινοποιείου έχει διαμορφωθεί ένας ειδικός χώρος όπου ωριμάζουν όλα τα κρασιά του Κτήματος, είτε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 225 λίτρων είτε στη φιάλη, με σταθερά επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας.

Το Οινοποιείο ολοκληρώθηκε το 1997 όπου και έγινε η πρώτη παραγωγή βιολογικού κρασιού στο Κτήμα και η πρώτη στην Κρήτη. Το «Κτήμα Πατεριανάκη» και ο «Μελισσινός Ροζέ» ήταν οι πρώτες ετικέτες του Κτήματος που ξεχώρισαν για τα ιδιαίτερα οινικά χαρακτηριστικά τους καθώς και για το γεγονός ότι προερχόταν από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας.

Το κρασί είναι τέχνη
και η τέχνη
δεν έχει περιορισμούς

Βιολογικη Καλλιεργεια & Οινοποιηση

Από την πρώτη στιγμή ασπαστήκαμε τις αρετές της βιολογικής καλλιέργειας στα αμπέλια μας καθώς και την βιολογική προσέγγιση στην οινοποίηση των κρασιών μας. Στόχος μας είναι το αμπέλι να μεγαλώνει σε ένα απόλυτα φυσικό περιβάλλον, σε ισορροπία με την υπόλοιπη πανίδα και χλωρίδα, έτσι ώστε να καταπολεμά τις όποιες ασθένειες και να θρέφει το έδαφος χωρίς τη χρήση τεχνιτών ή τοξικών χημικών. Για το λόγο αυτό η μόνη επέμβαση στον κύκλο ζωής του προϊόντος είναι με φυσικά οργανικά λιπάσματα φυτικής ή ζωικής προέλευσης καθώς και με φυσικά ορυκτά όπως το θειάφι και ο χαλκός.

Η οινοποίηση όλων των κρασιών μας γίνεται αυστηρά με βιολογικά πρότυπα με τη χρήση γηγενών ζυμών και θειώδους, του συντηρητικού που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση ανεπιθύμητων βακτηριδίων που θα προκαλέσουν οξείδωση στο κρασί, στα ελάχιστα όρια που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός 203/2012 για τους βιολογικούς οίνους. Ο έλεγχος και η πιστοποίηση των βιολογικών αμπελώνων μας πραγματοποιείται από τον οργανισμό ΔΗΩ, επίσημος διαπιστευμένος φορέας πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Επιλέγοντας βιολογική καλλιέργεια και οινοποίηση προστατεύουμε τη μοναδικότητα του terroir μας και επιτρέπουμε στα κρασιά μας να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών και του κλίματος της περιοχής μας. Έτσι επιτυγχάνουμε την αυθεντικότητα του κάθε μας κρασιού.

Scroll to Top