Οι αμπελώνες μας είναι ιδιόκτητοι και καλλιεργούνται με κάθε σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ

Oι εργασίες γίνονται χειρωνακτικά, η θρέψη των φυτών
γίνεται με οργανικές ουσίες ζωικής ή φυτικής
προέλευσης, η καταπολέμηση ασθενειών γίνεται με
φυσικά ορυκτά όπως το θείο ή ο χαλκός ενώ ο έλεγχος
και η πιστοποίηση γίνεται από την ΔΗΩ, επίσημο φορέα
πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα.

ΚΛΙΜΑ

Το κλίμα είναι μεσογειακό με άφθονες ηλιοφάνειες. Οι
χειμώνες είναι σχετικά ήπιοι με πολλές βροχοπτώσεις
ενώ τα καλοκαίρια δροσερά χωρίς καύσωνες κυρίως
λόγω του υψομέτρου. Η διαφορά θερμοκρασίας
μεταξύ ημέρας και νύχτας είναι τέτοια που λειτουργεί
θετικά στην αργή ωρίμανση των σταφυλιών.

ΥΨΟΜΕΤΡΟ

Οι αμπελώνες μας βρίσκονται περιμετρικά του
οινοποιείου μας σε επικλινή εδάφη με υψόμετρο από
400 έως 500 μέτρα με βόρειο-ανατολικό
προσανατολισμό και καλύπτουν μια έκταση 200
στρεμμάτων.

ΕΔΑΦΟΣ

Οι αμπελώνες μας είναι γραμμικοί ηλικίας έως και ΧΧ
χρονών και έχουν χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις
ΧΧΧkg/στρέμμα δείγμα της προσπάθειας μας για την
συγκομιδή ποιοτικών σταφυλιών. Το έδαφος είναι
πετρώδες, ασβεστολιθικό και αργιλώδες με πολύ καλή
αποστράγγιση.

ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Στο Κτήμα Πατεριανάκη καλλιεργούνται και οινοποιούνται οι λευκές ενδογενείς ποικιλίες Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας και Θραψαθήρι καθώς και οι κόκκινες αυτόχθονες ποικιλίες Κοτσιφάλι και Μανδηλάρι.
Παράλληλα καλλιεργούνται συγκεκριμένες γαλλικές ποικιλίες που έχουν επιλεχθεί με τέτοιο κριτήριο ώστε να δημιουργούν χαρμάνια με πολυδιάστατο χαρακτήρα μαζί με τις γηγενείς ποικιλίες του Κτήματος. Αυτές είναι το Sauvignon blanc, το Cabernet, το Merlot και το Syrah. Σε όλες τις ποικιλίες εφαρμόζεται βιολογική και βιοδυναμική καλλιέργεια χωρίς την προσθήκη χημικών ή άλλων σκευασμάτων με σκοπό να αναδεικνύονται στο μέγιστο βαθμό τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.
Από τις ποικιλίες αυτές παράγονται όλα τα μονοποικιλιακά κρασιά της οικογένειας Local treasures, η Premium σειρά που


περιλαμβάνει χαρμάνια γαλλικών και γηγενών ποικιλιών κάτω από την επωνυμία “Μελισσινός” σε λευκό, ροζέ και κόκκινο καθώς επίσης και το θρυλικό Κτήμα Πατεριανάκη, το πρώτο κρασί του Κτήματος με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ΠΟΠ Πεζά.
Παράλληλα από τις ποικιλίες Βιδιανό και Κοτσιφάλι προκύπτει η βιολογική τσικουδιά του Κτήματος “ο Παράδεισος” ενώ από τις ποικιλίες Βιδιανό Κοτσφάλι και Syrah προκύπτει η τελευταία σειρά φυσικών κρασιών 3,14 ελαχίστων παρεμβάσεων. σε λευκό, ροζέ και κόκκινο.
Όλα τα προϊόντα του Κτήματος ελέγχονται και φέρουν την πιστοποίηση της ΔΗΩ, επίσημο όργανο ελέγχου και πιστοποίησης της παραγωγής βιολογικών προϊόντων.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

Ο συνδυασμός παραδοσιακών “φυσικών” μεθόδων με σύγχρονες μορφές καλλιέργειας και οινοποίησης σε απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Πιστεύουμε πολύ σε αυτήν την ισορροπία καθώς προάγει τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος μας ενώ παράλληλα αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας.

Από την πρώτη στιγμή έχουμε υιοθετήσει τις αρχές της βιολογικής γεωργίας καθώς μέσα από αυτό το μονοπάτι ανακαλύπτουμε συνεχώς την φυσική ομορφιά του τόπου μας ενώ παράλληλα βάζουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι σε μια παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του οικοσυστήματος μας.

Στόχος μας είναι η δημιουργία κρασιών με έντονη προσωπικότητα που θα ταξιδεύουν τον καταναλωτή στο τόπο μας. Οι σημαντικές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως ο Decanter, επισφραγίζουν τις συνεχείς προσπάθειες μας.

Scroll to Top