Our vineyards are privately owned and cultivated with all due respect
to the environment and man, according to its standards
organic farming.

ORGANIC FARMING

Oι εργασίες γίνονται χειρωνακτικά, η θρέψη των φυτών
γίνεται με οργανικές ουσίες ζωικής ή φυτικής
προέλευσης, η καταπολέμηση ασθενειών γίνεται με
φυσικά ορυκτά όπως το θείο ή ο χαλκός ενώ ο έλεγχος
και η πιστοποίηση γίνεται από την ΔΗΩ, επίσημο φορέα
πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα.

CLIMATE

Το κλίμα είναι μεσογειακό με άφθονες ηλιοφάνειες. Οι
χειμώνες είναι σχετικά ήπιοι με πολλές βροχοπτώσεις
ενώ τα καλοκαίρια δροσερά χωρίς καύσωνες κυρίως
λόγω του υψομέτρου. Η διαφορά θερμοκρασίας
μεταξύ ημέρας και νύχτας είναι τέτοια που λειτουργεί
θετικά στην αργή ωρίμανση των σταφυλιών.

ALTITUDE

Οι αμπελώνες μας βρίσκονται περιμετρικά του
οινοποιείου μας σε επικλινή εδάφη με υψόμετρο από
400 έως 500 μέτρα με βόρειο-ανατολικό
προσανατολισμό και καλύπτουν μια έκταση 200
στρεμμάτων.

SOIL

Οι αμπελώνες μας είναι γραμμικοί ηλικίας έως και 
χρονών και έχουν χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις
kg/στρέμμα δείγμα της προσπάθειας μας για την
συγκομιδή ποιοτικών σταφυλιών. Το έδαφος είναι
πετρώδες, ασβεστολιθικό και αργιλώδες με πολύ καλή
αποστράγγιση.

The varieties

The Domaine Paterianakis grows and makes wines using the white endogenous Vidiano, Moschato Spinas and Thrapsathiri varieties as well as the red autochthonous varieties of Kotsifali and Mantilari. We also cultivate certain French varieties that have been selected according to specific criteria so that they produce blends with a multidimensional character in combination with the Domaine’s native varieties. These are the varieties Sauvignon Blanc, Cabernet, Merlot and Syrah.
Organic and biodynamic cultivation is used for all the varieties, without the addition of chemicals or other substances, so as to showcase their organoleptic properties to the full.
These varieties produce all the family’s single-variety wines known as the 


Local treasures, the Premium series which includes a blend of French and native varieties with the label “Melissinos”, with whites, rosés and reds, as well as the legendary Domaine Paterianakis, the Domaine’s first wine with the Peza Protected Designation of Origin.
In addition, the Vidiano and Kotsifalis varieties are used to make the Domaine’s organic tsikoudia spirit, “Paradise”, while the Vidiano, Kotsifalis and Syrah varieties also produce the latest series of 3.14 natural wines in red, white and rosé, with minimum intervention.

All the Domaine’s products are inspected and certified by DIO, the official agency for the certification of organic products.

Our philosophy

The combination of traditional “natural” methods and modern forms of cultivation and winemaking, with an absolute respect for humans and the environment. We believe greatly in this balance as it promotes the sustainability of our ecosystem while showcasing in the best possible way the organoleptic properties of our region. From the very first moment, we adopted the principles of organic farming as through this we can constantly discover the natural beauty of our homeland while making our own small contribution to the global effort to protect our ecosystem.

Our goal is to produce wines with a strong personality that will transport the consumer to our homeland. The important distinctions awarded in Greece abroad in international competitions such as Decanter, seal the success of our continuous efforts.

Scroll to Top