

Μελισσινός Λευκός 2023
ΠΡΟΪΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Ένα πρωτοποριακό χαρμάνι στην Κρήτη, που συνδυάζει δύο ποικιλίες σταφυλιού: την αυτόχθονη Θραψαθήρι και το διάσημο γαλλικό Sauvignon Blanc.
Η ποικιλία Θραψαθήρι είναι μία από τις σημαντικότερες γηγενείς ποικιλίες της Κρήτης, που λανθασμένα θεωρείται συγγενής του Αθηρίου. Χαρακτηρίζεται από έντονα αρώματα, υψηλή οξύτητα και χαμηλά επίπεδα αλκοόλης.
Ο Μελισσινός Λευκός είναι ένα εξωτικό κρασί που παράγεται από τους ορεινούς, βιολογικά καλλιεργούμενους αμπελώνες μας. Οι αμπελώνες επωφελούνται από τους δροσερούς βορειοανατολικούς ανέμους, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή εκλεκτών κρασιών. Ο Μελισσινός Λευκός ενώνει τις δύο «άκρες» του κρητικού τρύγου: την πρώτη και την τελευταία ποικιλία που συγκομίζεται.
Ιδανικό για τους γνώστες του κρασιού που επιθυμούν να παλαιώσουν λευκά κρασιά στην κάβα τους.
ΠΟΙΚΙΛΙΑ
30% Sauvignon Blanc
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Π.Γ.Ε Κρήτη
ΕΣΟΔΕΙΑ
2023
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ
1.5lt (περιορισμένη παραγωγή)
ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΑΡΙΣΤΑ
Λιπαρά ψάρια, λευκά κρέατα με ελαφριές σάλτσες, ζυμαρικά με κρεμώδη σάλτσες και μέτρια πικάντικα τυριά.
Αρωμα
Ιδιαίτερο αρωματικό προφίλ με νότες τροπικών φρούτων, πορτοκαλιού, πεπονιού και λεμονιού, καθώς και εντυπώσεις από πράσινα μπαχαρικά.
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ
Το Sauvignon Blanc είναι η πρώτη ποικιλία που τρυγιέται, συνήθως στις αρχές Αυγούστου, ενώ το Θραψαθήρι είναι η τελευταία ποικιλία, στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Sauvignon Blanc: Τα σταφύλια υφίστανται κρυοεκχύλιση για λίγες ώρες σε χαμηλές θερμοκρασίες, ακολουθούμενη από ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές υπό ελεγχόμενη θερμοκρασία 18°C.
Θραψαθήρι: Το 20% των σταφυλιών υποβάλλεται σε κρυοεκχύλιση για λίγες ώρες και ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 18°C.
Μετά τη ζύμωση, τα κρασιά αφήνονται με τις λεπτές οινολάσπες τους για έναν μήνα, με περιοδική ανάδευση, ώστε να ενισχυθεί η δομή και το σώμα τους πριν αναμειχθούν.
ΧΡΩΜΑ
Φωτεινό χρυσαφένιο με πρασινωπές ανταύγειες.
ΣΤΟΜΑ
Υποτονικές νότες βουτύρου, με όμορφη οξύτητα. Έντονο, πολύπλοκο, στρογγυλό και αρμονικό.
ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ
10-120C
ΩΡΙΜΑΝΣΗ
1 μήνας στις λεπτές οινολάσπες
ΠΑΛΑΙΩΣΗ ΣΕ ΚΕΛΑΡΙ
2 μήνες στο υπόγειο κελάρι του οινοποιείου μας
Technical Properties
Alchohol (% vol)
13
Residual sugars (g/L)
2
Total Acidity (g/L tartaric acid)
5.69
Total Sulfur Dioxide SO2 (mg/L)
90
pH
3.44
Πιστοποιήσεις
Βιολογική Πιστοποίηση για οινοποίηση και καλλιέργεια: 2019-000000018892, από τη ΔΗΩ (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων).
Διακρίσεις
Ασημένιο μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης του 2022 για την εσοδεία 2021.
Χάλκινο μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων World Wine Awards του 2020 για την εσοδεία 2019, με βαθμολογία 87 πόντους.
Ασημένιο μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης του 2020 για την εσοδεία 2019.
Ασημένιο μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων World Wine Awards του 2019 για την εσοδεία 2018, με βαθμολογία 92 πόντους.
Χάλκινο μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων World Wine Awards του 2016 για την εσοδεία 2015, με βαθμολογία 87 πόντους.